Jaki ekspres do kawy wybrać? Przegląd urządzeń

Technologia
ekspres do kawy

Ulubiona książka albo ciekawy film, ciepły koc i kubek aromatycznej, gorącej kawy – to wszystko, czego potrzeba dla spędzenia chwili błogiego relaksu. Ten wyśmienity napój jest uwielbiany przez wiele osób, a coraz więcej jego smakoszy decyduje się na wyposażenie swojej kuchni w ekspres do kawy. Ale jaki rodzaj sprzętu wybrać? Podstawową wersję czy wzbogaconą o dodatkowe możliwości mielenia ziaren kawy, spieniania mleka i przygotowywania finezyjnej cafe latte albo mokki? Wiele zależy od własnych preferencji i wymagań.

Ekspresy przelewowe

Są to najpopularniejsze i najtańsze urządzenia do parzenia kawy, która swoim smakiem przypomina „kawę po turecku” z charakterystycznymi nutami smakowymi i o wyrazistej mocy. Sam ekspres przelewowy nie jest sprzętem skomplikowanym, a metoda jego działania opiera się na zalaniu kawy wrzątkiem i umożliwia zaparzenie tradycyjnego naparu, bez możliwości zrobienia np. cafe latte czy wyregulowania mocy kawy (ta funkcja pojawia się tylko w nielicznych modelach). W specjalnym pojemniku z grzałką, woda jest zagotowywana, a następnie trafia do filtra – stałego lub papierowego –  wypełnionego kawą, gdzie napój jest zaparzany i trafia do dzbanka. Dużym plusem ekspresów przelewowych jest wyposażenie ich w płytę, która utrzymuje ciepło, a tym samym podtrzymuje temperaturę kawy w dzbanku. Tym, co dodatkowo wyróżnia kawę przygotowaną w takim ekspresie jest duża zawartość kofeiny w porównaniu do ekspresów ciśnieniowych (w jednej filiżance jest 60, a nawet do 100 mg tej substancji). Wadą dla niektórych kawiarzy może być czas przygotowania napoju w ekspresie przelewowym. Proces ten trwa ok. 15 minut, ale po przebudzeniu można wykorzystać tych kilka chwil na poranną toaletę, a w ciągu dnia na pogawędkę z bliskimi.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ciśnieniowe to drugie, po przelewowych, najpopularniejsze urządzenia do parzenia kawy, choć już nieco droższe. Z wyższą ceną związane są jednak dodatkowe możliwości sprzętu, które pozwalają na szybsze i bardziej zróżnicowane przygotowanie napoju – nie tylko tradycyjnej kawy, ale również espresso, cafe latte czy cappuccino. Charakterystyczną cechą kawy z ekspresu ciśnieniowego jest aromatyczna pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia wykorzystywanego w procesie parzenia, kiedy wrząca woda przelewana jest przez sitko z kawą. Do ekspresów tego typu należy:

  • kawiarka – to aluminiowy albo stalowy ekspres niskociśnieniowy, który pozwala na zaparzenie nawet 6 filiżanek mocnego i niezwykle aromatycznego espresso, w ciągu 10-15 minut. Parzenie naparu w kawiarce to dla wielu amatorów tego napoju prawdziwy rytuał, który wynagradza czas oczekiwania. Kawiarkę stawia się bowiem na niewielkim ogniu i należy zaczekać, aż wrząca woda, która pod ciśnieniem przedostaje się przez sitko z kawą, stworzy niesamowity napar pełen bogatego smaku i wyrazistej mocy;
  • ekspres ręczny – aby zaparzyć kawę należy zmielone ziarna wsypać do sitka, a następnie zaczekać, aż gorąca woda pod ciśnieniem przepłynie przez sitko i w ten sposób kawa zostanie zaparzona. Ekspres ręczny pozwala na przygotowanie 1 lub 2 średniej wielkości filiżanek kawy. Wiele modeli ma wbudowaną dyszę do spieniania mleka, która umożliwia zrobienie białej kawy oraz przyczynia się do powstania apetycznej pianki. Dodatkową funkcją w wielu urządzeniach jest również wbudowany młynek do kawy, który gwarantuje zaparzenie zawsze świeżego i niezwykle aromatycznego naparu;
  • ekspres automatyczny – to najbardziej zaawansowane i jednocześnie najdroższe urządzenie, za pośrednictwem którego proces parzenia kawy jest całkowicie zautomatyzowany. Niestety, w związku z tym, napar pozbawiony jest dużej ilości kofeiny, a sam rytuał parzenia kawy, który dla niektórych jest niezwykle ważny, zostaje całkowicie strywializowany. Ekspresy automatyczne świetnie sprawdzają się w przestrzeni publicznej – w barach, restauracjach, kawiarniach czy hotelach. Ciekawym rodzajem ekspresów automatycznych jest ekspres kapsułkowy. Tego rodzaju małe AGD jest dostępne na rynku stosunkowo od niedawna, ale już zyskało rzeszę fanów. Nadaje się do użytku w domu i jest bardzo proste w obsłudze – pozwala na przygotowanie niemal dowolnej kawy przy użyciu specjalnych kapsułek. Minusem korzystania z ekspresu kapsułkowego jest wysoki koszt, nie tylko urządzenia, ale również przygotowania jednej filiżanki napoju.

Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe

Ten trzeci rodzaj ekspresów do kawy umożliwia przygotowanie napoju zarówno w sposób przelewowy, jak i ciśnieniowy. Na rynku dostępne są modele już za kilkaset złotych oraz bardziej zaawansowane technologicznie urządzenia, które kosztują nawet 10 tysięcy złotych.

Najważniejsze parametry ekspresów do kawy

Bez względu na rodzaj ekspresu do kawy, wybierając takie urządzenie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów:

  • ciśnienie – podawane w barach, waha się w granicach 3 – 18 barów. Ekspresy niskociśnieniowe umożliwiają zaparzenie kawy o temperaturze do 100 stopni Celsjusza i wysokiej zawartości kofeiny, a wysokociśnieniowe – do 90 stopni Celsjusza i niskiej zawartości kofeiny. Warto wiedzieć, że wysokie ciśnienie oczyszcza kawę z rozmaitych substancji szkodliwych dla organizmu;
  • moc grzałki – podawana w watach, a im jest wyższa, tym kawa zaparza się szybciej, jest oczyszczona ze szkodliwych substancji i ma niższą zawartość kofeiny. W ekspresach przelewowych moc grzałki wynosi 550 – 1200 W, a w ciśnieniowych 1050 – 2300 W. Niektóre modele posiadają system grzewczy Thermoblock, który służy utrzymywaniu stałej temperatury parzenia;
  • rodzaj filtrów – to ważny element, który oczyszcza kawę z chloru, pochodzącego z wody, oraz z osadu. Ekspresy przelewowe są wyposażone w filtry papierowe (które trzeba wymieniać) lub stałe (należy je regularnie czyścić). Natomiast ekspresy ciśnieniowe posiadają filtr wodny.

Dodatkowe funkcje

Coraz bardziej zaawansowane technologicznie ekspresy do kawy posiadają dodatkowe funkcje, które ułatwiają ich obsługę oraz dają nieco więcej możliwości. Do takich parametrów należą, m.in.: wyświetlacz LCD, system aroma whirl plus, który wydobywa pełny aromat, regulacja mocy kawy, funkcja wstępnego zaparzania, funkcja samooczyszczania czy system thermocream, który pozwala uzyskać gęstą konsystencję napoju.

Szeroki wybór różnych rodzajów ekspresów do kawy znajduje się na stronie: https://www.redcoon.pl/c08060000-Ekspresy-i-kawy

Artykuł sponsorowany